Zorgverzekering vergelijken (2024)

Vind jouw nieuwe zorgverzekering voor 2024

Zorgverzekering vergelijken 2024

Als het einde van het jaar nadert is het tijd om na te denken over jouw zorgverzekering voor volgend jaar. In 2024 worden de zorgverzekeringen aanzienlijk duurder. De premies voor de basisverzekering stijgen gemiddeld met ongeveer €12 per maand. Dit betekent dat je in 2024 gemiddeld €147,34 per maand betaalt voor jouw zorgverzekering.

Overstappen vóór

31 december 2023

Nieuwe polis begint op

1 januari 2024

Spijt van je keuze?

14 dagen bedenktijd

Zorgverzekeringen voor jou

Zorgverzekering 2024

In 2024 zal de zorgverzekering opnieuw veranderen. De premies zullen stijgen en er zullen enkele wijzigingen worden doorgevoerd in de dekking en voorwaarden van de verzekering. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze veranderingen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kiezen van een zorgverzekering voor het komende jaar.

Een van de belangrijkste veranderingen in 2024 is de stijging van de zorgpremies. De premie voor de basisverzekering zal naar verwachting gemiddeld € 147,34 per maand bedragen, wat neerkomt op een stijging van enkele euro’s per maand ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het is daarom belangrijk om de verschillende zorgverzekeringen te vergelijken om de beste optie te vinden die past bij jouw persoonlijke situatie.

Daarnaast zullen er enkele wijzigingen worden doorgevoerd in de dekking van de zorgverzekering. Zo zal de eigen bijdrage voor kraamzorg thuis stijgen van € 4,80 naar € 5,10 per uur en zal de eigen bijdrage voor kraamzorg in een instelling zonder medische noodzaak stijgen van € 19,- naar € 20,- per dag. Ook zal de maximale vergoeding voor een instelling stijgen van € 137,- naar € 143,- per dag.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze wijzigingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je zorg nodig hebt. Door het vergelijken van verschillende zorgverzekeringen kun je de beste optie vinden die past bij jouw persoonlijke situatie en behoeften.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat je zorgverzekeraar de kosten vergoedt. In 2024 is het wettelijke eigen risico €385, net als in voorgaande jaren. Dit betekent dat je de eerste €385 aan zorgkosten zelf moet betalen.

Je hebt de mogelijkheid om je eigen risico vrijwillig te verhogen tot maximaal €885. Als je hiervoor kiest, krijg je korting op je zorgpremie. Het is belangrijk om hierbij wel goed na te denken of dit verstandig is voor jouw situatie.

Het eigen risico geldt voor de meeste zorg uit de basisverzekering. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten voor ziekenhuisopname, medicijnen en specialistische zorg. Er zijn echter ook zorgkosten die niet onder het eigen risico vallen, zoals de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg.

Als je verwacht veel zorgkosten te maken in het komende jaar, kan het verstandig zijn om je eigen risico niet te verhogen. Zo voorkom je dat je voor onverwachte kosten komt te staan. Aan de andere kant kan het verhogen van je eigen risico juist voordelig zijn als je weinig zorgkosten verwacht te maken.

Het is belangrijk om goed te kijken naar je eigen situatie en zorgbehoeften voordat je een keuze maakt over je eigen risico. Gebruik bijvoorbeeld onze keuzehulp eigen risico om te zien of het verstandig is om je eigen risico te verhogen.

Zorgtoeslag

Als je in Nederland woont en een zorgverzekering hebt, kun je in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Dit is een financiële tegemoetkoming van de overheid om de kosten van je zorgverzekering te verlagen. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen en gezinssituatie.

Voor het jaar 2024 blijft de zorgtoeslag gelijk aan die van 2023. Dit betekent dat de maximale zorgtoeslag € 154 per maand is als je alleenstaand bent en € 265 per maand als je een toeslagpartner hebt. Het kan zijn dat je minder zorgtoeslag ontvangt als je inkomen hoger is dan een bepaald bedrag.

Let op: de zorgtoeslag gaat in 2024 omlaag, ondanks dat de zorgpremie stijgt. Als je een lager inkomen hebt, kan het dus zo zijn dat je minder zorgtoeslag ontvangt dan in voorgaande jaren. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar je zorgverzekering en de kosten die hieraan verbonden zijn.

Als je denkt dat je in aanmerking komt voor zorgtoeslag, kun je dit aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kun je doen via Mijn toeslagen op de website van de Belastingdienst. Houd er rekening mee dat de verwerking van je aanvraag enige tijd kan duren. Het is daarom verstandig om op tijd zorgtoeslag aan te vragen, zodat je zeker weet dat je deze ontvangt.

Eigen bijdrage

Bij sommige vergoedingen moet je een eigen bijdrage betalen. Dit is een bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekeraar de rest van de kosten vergoedt. Het is belangrijk om te weten dat de hoogte van de eigen bijdrage per vergoeding kan verschillen. Lees daarom altijd goed de polisvoorwaarden voordat je een vergoeding aanvraagt.

Veelgestelde vragen

Onderstaande vragen en antwoorden zijn een selectie van meest gestelde vragen

Het vergelijken van zorgverzekeringen voor 2024 kan gemakkelijk online. Er zijn verschillende vergelijkingssites beschikbaar waar je de premies en voorwaarden van verschillende zorgverzekeraars kunt vergelijken. Het is belangrijk om te kijken naar de dekking die je nodig hebt en wat voor jou belangrijk is, zoals vrije zorgkeuze of een lage premie.

CZ biedt verschillende zorgverzekeringen aan voor 2024, met verschillende premies en dekkingen. Het is belangrijk om te kijken naar wat voor jou belangrijk is en welke zorgverzekering het beste bij jouw situatie past. Andere zorgverzekeraars bieden ook verschillende opties aan, dus het is aan te raden om deze te vergelijken voordat je een keuze maakt.

De goedkoopste optie voor 2024 kan verschillen per persoon en is afhankelijk van de dekking die je nodig hebt. Het is belangrijk om te kijken naar wat voor jou belangrijk is en welke zorgverzekering het beste bij jouw situatie past. Op vergelijkingssites kun je de premies van verschillende zorgverzekeraars vergelijken en zo de goedkoopste optie voor jou vinden.

Ja, de zorgverzekering gaat omhoog in 2024. De premies verschillen per zorgverzekeraar, maar gemiddeld stijgt de premie met enkele euro’s per maand. Het is belangrijk om te kijken naar wat voor jou belangrijk is en welke zorgverzekering het beste bij jouw situatie past.

VGZ biedt verschillende zorgverzekeringen aan voor 2024, met verschillende premies en dekkingen. VGZ heeft een ruime keuze aan zorgverleners en biedt een goede dekking voor veelvoorkomende zorgkosten. Ook biedt VGZ verschillende aanvullende verzekeringen aan, zoals tandartsverzekeringen en fysiotherapie.

Nee, je kunt alleen aan het einde van het jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar voor 2024. Dit kan tussen half november en eind december. Als je wilt overstappen, moet je dit zelf regelen. Je nieuwe zorgverzekering gaat in op 1 januari van het nieuwe jaar.